Institutul Geologic al României, împreună cu Muzeul Naţional de Geologie, au deschis porţile curioşilor care au vrut să vadă expoziţia cu vânzare de cristale, pietre preţioase şi semipreţioase "Vara Cristalelor". Bijuteriile unicat, obiectele de ornament sau mineralele, cu diferite proprietăţi, de la târg, s-au găsit până la începutul lunii august.
Amenajată în curtea Muzeului Naţional de Geologie din Piaţa Victoriei, expoziţia s-a adresat iubitorilor de minerale şi de bijuterii. Piesele expuse provin atât din România (Brad, Roşia Montană, Oraviţa), cât şi din diferite colţuri ale lumii (Chile, Egipt, Madagascar, Australia sau India).
"La expoziţia «Vara Cristalelor», vizitatorii au putut găsi o gamă largă din toate tipurile de pietre şi minerale existente în lume. Sunt atât sub formă brută, cât şi sub formă prelucrată (obelisc, bijuterii, piramide). Obiectele au fost de la cele mai comune (cuartz, ametist, aventurin) până la cele mai rare, cum ar fi moldavitul, un mineral care apare în Cehia şi charoit-ul, un mineral care se găseşte numai în Siberia. Aceste minerale sunt interesante pentru că sunt scoase din mine, din pământul Terrei, aici putând fi observată marea multitudine colorată a subsolului pământului", declară Carmen Andrei, un geolog prezent la târg.
De asemenea, "s-au putut găsi pietre semipreţioase şi preţioase sub formă de şiraguri, cercei, brăţări, iar din punct de vedere paleontologic – fosile (vieţuitoare care au trăit acum miliarde de ani) şi dinţi de rechin, de dinozaur, de peşti fosili", adaugă Carmen Andrei. În plus, vizitatorii au descoperit la târg minerale precum opalul ce are o culoare foarte variabilă, de la incolor la cenuşiu sau roşu şi este considerat "piatra iubirii" sau "piatra speranţei", coralul roşu care provine din scheletul coloniilor de corali de pe fundul mărilor calde şi oceanelor şi reduce s