Magazinele au fost distruse, poliţia a fost atacată, cinci oameni au murit, iar clădirile au ars. Asta nu a ţinut doar de o mare masă de oameni care s-au îndreptat într-un singur loc, se arată într-un documentar BBC.
"Cum au ştiut aceşti oameni unde şi când să se întâlnească, iar poliţia nu?", se întreabă BBC care a realizat un documentar despre modul în care revoltele violente de la Londra au fost organizate prin intermediul telefoniei mobile, în special Blackberry.
Nu este prima dată când telefonul mobil şi reţelele de socializare mobilizează o mulţime de oameni. Facebook-ul a avut un rol dominant în urmă cu câteva luni în revoltele din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, iar Twitterul a fost folosit pentru a răspândi informaţiile şi instrucţiunile după ce au izbucnit protestele de la Londra.
Vezi aici materialul video!
Facebookul şi Twitterul sunt publice şi oricine care ştie unde să caute, inclusiv poliţia, poate afla informaţii importante, se mai arată în documentar.
În revoltele de la Londra a fost folosit însă un canal mult mai privat. "Cine vrea să evite autorităţile foloseşte asta: un Blackberry", spune autorul documentarului.
Blackberry este printre cele mai populare smartphone-uri pe care le folosesc tinerii britanici. BlackBerry Messenger (BBM) permite trimiterea de mesaje unui grup de oameni pe care îi alege posesorul, astfel că poliţiei îi este greu să ajungă la ele.
Odată ce au fost scrise, mesajele sunt codate şi apoi ajung la sediul central al Blackberry, situat în Canada, înainte ca să ajungă la destinatar.
În Marea Britanie autorităţile pot supraveghea canalele de comunicaţii, precum telefonul şi internetul, însă este nevoie de autorizaţie pentru fiecare caz în parte.
De asemenea, RIM, compania care face Blackberry, nu a precizat dacă păstrează acele mes