Metal prețios, de culoare galbenă strălucitoare, foarte maleabil si ductil, folosit pentru a fabrica obiecte de podoabă, de artă şi monede. Aceasta ar fi, potrivit DEX-ului, definiţia elementului chimic cu simbol Au în tabelul periodic şi numărul atomic 79. Şi al cărui preţ are şanse serioase să scadă în viitorul apropiat. Sursa: Reuters
Cel puţin aşa susţin 14 din cei 23 de participanţi la un sondaj efectuat de traderul online de metale preţioase Kitco. Printre participanţi se numără traderi de metale preţioase, bănci de investiţii, traderi de contracte futures şi analişti bursieri. Aceştia au atras atenţia că stabilizarea pieţelor va duce în jos preţul metalului preţios, după ce panica de la începutul ultimei săptămâni a stabilit un nou record mondial: 1.816 dolari pe uncie. Unii dintre respondenţi au indicat chiar un preţ de circa 1.700 dolari pe uncie până vineri, ceea ce ar însemna un minus de peste 6% faţă de nivelul record.
Doar cinci dintre participanţi estimează o creştere a preţurilor, în timp ce patru văd o stagnare. Deja preţul aurului a avut o scădere vineri, până la nivelul de 1.726 dolari pe uncie, pe final urcând puţin până la 1.746 dolari. Printre motivele enunţate de cei care vedeau o scădere a preţurilor se numără şi stabilizarea pieţelor financiare joi şi vineri, atât în SUA cât şi în Europa, pe măsură ce investitorii se adaptează la noile condiţii ale pieţei determinate de scăderea ratingului SUA, iar ţările din zona UE adoptă noi măsuri de reducere a deficitelor bugetare.
„Aurul este acum supraîncălzit după un raliu brusc pe pieţe, ceea ce îl ţine într-o zonă vulnerabilă pentru obţinerea de profit”, consideră Sterling Smith, consultant pe problema tradingului de mărfuri şi analist la compania de consultanţă Country Hedging. Potrivit acestuia, preţul va depinde în totalitate de modul în care vor evolua pieţele de acţiuni.
Măsu