Forumul „România Jună“ a reunit 250 de tineri care studiază în străinătate sau în România. Ei au propus soluţii pentru o Românie mai prosperă. Agricultura, turismul şi IT-ul sunt sectoarele care, bine gestionate, ar putea fi motoarele economiei locale pentru următoarele decenii.
Timp de trei zile la Bucureşti, 250 de studenţi români din străinătate şi din ţară au pus pe hârtie propria viziune despre cum va arăta România în 2030. Tineri care învaţă la prestigioase universităţi din lume au căutat şi au găsit soluţii de transformare a ţării.
Miza pe creşterea sustenabilă
Gazda Forumului „România Jună" a fost Institutul Bancar Român (IBR). Într-una dintre sălile instituţiei junii români care au studiat diferitele ramuri ale economiei peste hotare au schiţat priorităţile următoarelor două decenii pentru mediul de afaceri autohton. Discuţia vie, pătimaşă pe alocuri, a fost moderată cu greu de Răzvan Orăşanu, aflat o vreme la şefia AVAS. Din înfruntarea aprigă a adepţilor lui Keynes cu cei ai curentului libertarian se cerne în cele din urmă o concluzie comună: România viitorului trebuie să fie "o economie competitivă la nivel global, cu o creştere sustenabilă". Dornici până la limita politeţii să-şi exprime opinia, junii au căzut cu greu de acord asupra modalităţilor de atingere a acestui deziderat. Enumeraţi rapid, pilonii viziunii lor au fost următorii: un capital uman competitiv, o infrastructură naţională integrată, o politică fiscal-bugetară responsabilă şi un sistem funcţional de asigurări sociale. Discuţiile animate au surprins şi domeniile în care, spun tinerii, România are câteva avantaje competitive evidente. Agricultura, turismul şi IT-ul sunt sectoarele care, bine gestionate, ar putea fi motoarele economiei locale pentru următoarele decenii.
Ce mai propun tinerii
Şi domeniul educaţiei s-a bucurat de o atenţie deosebită din part