Niciuna dintre marile probleme care au dus la tsunamiul financiar din 2008, după căderea Lehman Brothers, nu a fost rezolvată: nici problema datoriilor şi politicilor fiscale la nivel de stat, nici interzicerea speculaţiilor, nici reglementarea agenţiilor de rating.
Nu mai vorbim de eliminarea activelor toxice ori speculaţii pe burse care duc la o creştere în demenţă a preţurilor la alimente, de pildă. Şi lista poate continua cu bancherii care încă îşi acordă salarii astronomice în ciuda unor performanţe slabe ale băncilor lor. Şi, nu mai departe de acum câteva zile, datoria Greciei se juca precum alba neagră la margine de drum, în întregul proces valoarea obligaţiunilor fiind redusă la jumătate! S-ar fi crezut că după criza din 2008, multe se vor schimba. S-a vorbit mult despre schimbare, s-au schimbat lucruri pe ici, pe colo, dar nu în punctele esenţiale.
Europa a făcut zilele trecute un pas, chiar dacă l-a făcut pe mai multe voci şi a rezolvat poate doar parţial o problemă. Câteva state - Franţa, Italia, Spania şi Belgia - au interzis, pe o durată determinată, aşa-numitul "short-selling" - practica de a vinde acţiuni şi obligaţiuni pe care nu le deţii (împrumutate de la o parte terţă), mizând pe scăderea valorii lor, astfel încât, în momentul returnării lor, să fie cumpărate la un preţ mai mic. Este vorba în principiu de un pariu negativ care duce în cele din urmă la scăderea valorii respectivelor bunuri. Cele patru state - confruntate săptămâna trecută cu scăderi abrupte ale acţiunilor băncilor lor, au decis să interzică acest obicei. În schimb, Marea Britanie, Olanda şi Austria au explicat că nu văd niciun motiv pentru această interdicţie. Germania s-a spălat pe mâini şi a amânat orice decizie, aruncând-o pe umerii Comisiei Europene, care ar trebui să dea reguli pentru toate cele 27 de state. Ceea ce nu se va întâmpla probabil prea curând. @N_P