Micuţii care se uită de mici la emisiuni sau cu limbaj obscen sunt traumatizaţi într-atât încât ajung să nu mai fie impresionaţi de nimic, potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti.
:tirile cu divorţuri, violuri şi crime sunt mai mult decât nocive pentru copiii. Au demonstrat-o ştiinţific un grup de cercetători ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti, condus de prof. Mihai Aniţei şi Mihaela Chraif.
„Arătăm cu poligraful că în jurnalele astea care vedem că unul i-a dat altuia cu o bâtă în cap, că x a divorţat de y au un anumit efect asupra copiilor noştri, îi desensibilizează şi la un moment dat, pe la 19-20 de ani, copiii aceştia care au văzut divorţuri, înjurături, scene obscene nu vor mai avea instinctul de a-şi ajuta mama, tatăl sau comunitatea”, este concluzia Mihaelei Chraif după cercetarea realizată.
Aceştia au pus un grup de studenţi să vizioneze 20 de secvenţe din jurnale, timp în care aceştia erau conectaţi la poligraf şi li s-a măsurat amplitudinea respiraţiei, toracală şi abdominală, pulsul şi tensiunea. S-a observat că la început reactivitatea la stimulii vizuali este foarte puternică, astfel că cei care urmăresc filmuleţe au tensiunea crescută, le transpiră mâinile, dar apoi se obişnuiesc cu stimulul şi cu mediul. „Dacă copilul va fi obişnuit cu mediul acesta negativ va crede că ăsta e mediul lui natural şi când îl pui să vorbească frumos sau să miroasă flori, el are reacţii inverse”, a mai explicat cercetătoarea.
„Stimularea excesivă a copiilor cu scene agresive, cuvinte violente şi traiul într-un climat cu violentă excesivă are drept efect un proces de desensibilizare, astfel încât aceştia devin capabili să facă la rândul lor, dincolo de imitaţie, fapte antisocial