Căderile bursiere ce au afectat întreaga Europă săptămâna trecută obligă şi state europene mari precum Franţa şi Italia să reducă din cheltuieli mai repede decât estimaseră. Mai multe ţări au decis să interzică short-sellingul (vânzarea în lipsă a acţiunilor unor companii financiare) pe burse, pentru a mai linişti pieţele.
Uniunea Europeană a interzis, începând de vineri, vânzarea în lipsă (short-selling) a acţiunilor unor companii pe bursele din Franţa, Italia, Spania şi Belgia, după săptămâna bursieră de coşmar. În timp ce Franţa, Italia şi Spania au decis interzicerea vânzărilor în lipsă timp de 15 zile, Belgia a preferat o perioadă nedeterminată. La începutul săptămânii trecute, şi Grecia a luat o astfel de decizie, valabilă timp de două luni, iar în afara zonei euro, Coreea de Sud şi Turcia. Autorităţile de reglementare a pieţei de capital din Turcia au lansat, totodată, şi o anchetă pentru a vedea dacă brokerii au manipulat tranzacţiile de tip short-selling, după ce indicele Bursei de la Istanbul a scăzut cu 19 procente de la începutul lunii august.
Într-o tranzacţie de acest tip, un trader vinde acţiuni luate cu împrumut, sperând că valoarea acestora va scădea înainte să fie nevoit să le cumpere pentru a le returna.
Experţii se îndoiesc de eficacitatea acestor măsuri, mai ales că ele nu au dat rezultate nici după izbucnirea crizei mondiale, în 2008. În schimb, aşteaptă adevăratele decizii din partea cancelarului german şi a preşedintelui francez, care ar trebui să anunţe mâine „propuneri comune". Oficiali germani au precizat însă pentru Reuters că nu vor fi luate decizii îndrăzneţe.
Vizita lui Merkel la Paris survine chiar după publicarea unor date care trag un semnal de alarmă privind redresarea economică a Europei. În iunie, producţia industrială din zona euro a scăzut cu 0,7%, în timp ce la nivelul întregii uniunii, s