Oamenii de ştiinţă au reuşit să înţeleagă ADN-ul codului, deschizând astfel calea pentru creşterea unor peşti mai gustoşi. Printre alte posibilităţi pe care le oferă desluşirea codului genetic al peştelui se numără şi posibilitatea ca aceste animale să crească mai repede, devenind astfel profitabile pentru pescari, notează Daily Mail.
Codul genetic al unui peşte conţine 22.154 de gene, un număr similar cu cel al genelor din ADN-ul uman. Experţii în studiul peştelui vor putea de-acum să înţeleagă care gene trebuie modificate pentru ca peştii să fie mai gustoşi şi mai suculenţi.
Somonul este un alt tip de peşte pe care s-au realizat astfel de experimente, reuşind să se creeze un specimen care creşte de două până la trei ori mai repede decât somonul obişnuit. Studiul, realizat la Universitatea din Oslo, a dezvăluit că acestui tip de peşte - codului - îi lipseşte o componentă importantă din sistemul imunitar, componentă ce se credea a fi în toate speciile de peşte, cât şi în cazul mamiferelor. Această descoperire îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să protejeze codul crescut în ferme împotriva anumitor boli.
În urmă cu o lună, o altă echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să echivaleze reuşita norvegienilor, spărgând codul genetic al cartofului.
În cazul legumei, s-au găsit 39.000 de gene, aproape de două ori mai mult decât în cazul oamenilor. Cu modificările genetice necesare, s-ar putea creşte cartofi mult mai rezistenţi la căldură şi la fenomenele care duc la stricarea sa rapidă.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să înţeleagă ADN-ul codului, deschizând astfel calea pentru creşterea unor peşti mai gustoşi. Printre alte posibilităţi pe care le oferă desluşirea codului genetic al peştelui se numără şi posibilitatea ca aceste animale să crească mai repede, devenind astfel profitabile pentru pescari, notează Daily Mail.
Codul genetic al unui peşte