Concertele în aer liber, piesele de teatru, proiecţiile speciale de film, pieţele ţărăneşti şi târgurile hand-made din cadrul festivalului „FânFest“ de la Roşia Montană, Alba, au fost dublate de proteste ale localnicilor care susţin proiectul minier.
Dacă organizatorii au promovat în cadrul evenimentului includerea Roşiei Montane în lista monumentelor UNESCO şi au ales să protesteze prin cultură faţă de proiectul de minerit al celor de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), o parte dintre localnici s-au dovedit şi ei activi. Astfel, mai mulţi membri ai Sindicatului „Viitorul Mineritului" - adepţi ai proiectului minier de la Roşia Montană - au participat pe toată durata festivalului la un protest faţă de ideile organizatorilor „FânFest", opozanţi ai proiectului. Înarmaţi cu bannere pe care scria „Din aur s-a născut Alburnus Maior, prin aur va renaşte Roşia Montană", câteva sute de localnici au mărşăluit vineri, în prima zi de festival, şi au cântat Imnul Minerului şi Marşul lui Iancu.
Şi în celelalte două zile de festival, localnicii şi-au exprimat dezacordul faţă de ideile promovate de „FânFest", printr-un protest în piaţa centrală din Roşia Montană. „Vrem să ne apărăm locurile de muncă, nu putem trăi din vânzarea fructelor de pădure. Nu vrem să-i lăsăm pe alţii să ne hotărască viitorul. Cei de la «Gold Corportion» sunt singurii care au venit cu un proiect viabil. Nu există alte propuneri", a declarat Delia Bârla, una dintre protestatare.
Dezbateri pentru conservarea zonei
La câteva sute de metri de piaţa unde protestau cei pro-RMGC, organizatorii „FânFest" aveau şi ei protestul lor, evident anti-RMGC. Nu au lipsit dezbaterile şi studiile de caz cu privire la impactul pe care proiectul minier al celor de la «Gold Corportion» l-ar putea avea asupra zonei pe termen lung şi discuţiile legate de introducerea Roşiei Montane în patrimoniul U