Cei mai norocoşi crescători de animale care au venit la târgul de la Zlatana şi-au vândut vacile cu 2.500 de lei. Majoritatea nu-şi permit să le mai ţină în gospodărie.
Valea Ampoiului o fost dintodeauna o zonă recunoscută pentru creşterea animalelor, în special a bovinelor şi ovinelor. Puţinii crescători care se încumetă să mai ţină dobitoace prin bătătură spun că în urmă cu 20 de ani, aici nu era gospodar care să nu fi avut câteva vaci şi câte o turmă de oi, iar cei mai înstăriţi ţineau şi câte o pereche de boi, pe care-i foloseau la muncile câmpului şi la adusul lemnelor din pădure.
Din acele vremuri a rămas doar o palidă amintire. Satele din apropierea oraşului Zlatna, ca de altfet toate din zona munţilor Apuseni, se confruntă cu fenomenul depopulării: tinerii au ales viaţa de oraş sau au plecat să muncească pentru străini, cu gândul la un trai mai bun.
Dintotdeauna, oamenii de pe valea Ampoiului şi-au vândut vitele de rasă comună ca să aibă din ce trăi. Acum, spun ei, nimeni nu mai e interesat de animalele lor.
La târgul inaugurat sâmbătă, pe platform fostului combinat de cupru, nici nu era miezul zilei şi mulţi crescători au pleacat spre casă, cu animalele de căpăstru.
Un motiv pentru care majoritatea oamenilor de aici au ajuns să aibă în gospodărie doar câte o vacă este şi lipsa centrelor de colecatre a laptelui în zonă.
Pe la spargerea târgului şi-a făcut apariţia şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a încercat să-i încurajeze pe crescători să nu-şi abandoneze obiceiul. Târgul de animale a devenit pentru mulţi un pretext de mici şi bere. Sau, mai degrabă o expoziţie în care unii cer şi nimeni nu dă.
Citiţi un amplu reportaj pe această temă luni dimineaţa, în cotidianul Adevărul.