Considerata mijloc esential de comunicare, cu ajutorul caruia oamenii pot convinge, seduce, linisti sau induiosa, odata cu trecerea timpului, vocea imbatraneste.
"Imbatraneste mai repede decat cuvintele", daca reproducem citatul profesorului universitar Philippe Lejeune, autorul lucrarii "Pactul autobiografic". Stiinta face tot ce-i sta in putinta pentru a intretine masinaria, numita fiinta umana, inclusiv vocea ei.
Cu varsta, totul se deterioreaza. La femei, vocea devine mai groasa, iar la barbati mai ascutita. Timbrul e ragusit si scade in intensitate. Vinovatii? Coardele vocale! Cand totul functioneaza normal, ele stau ascunse. Dar, ca si muschii, cu timpul, au tendinta sa se "topeasca" si sa-si piarda supletea.
Rezultatul? O voce "suieratoare" si uneori tremurata, potrivit Bien Vieillir.
Menopauza are si ea un cuvant de spus. Insuficienta estrogenilor influenteaza corzile vocale ce nu mai sunt lubrifiate, devenind rigide. Vibratiile nu mai au aceeasi calitate. "Nu este obligatoriu", precizeaza Pierre Olivier Vendrine, medic ORL si chirurg al patologiilor vocii de la Spitalul din Cannes. "Se cunosc muzicieni care au inca o voce perfecta la 90 de ani".
Ceilalti, mentioneaza sursa citata, pot recurge la chirurgia estetica, prin introducerea de colagen in corzile vocale, pentru a le reda volum. Sau prin lifting, o incizie, cu scopul indepartarii edemului, in cazul celor care il au, ca urmare a tabagismului.
Dar, mecanica nu face absolut totul, mediul inconjurator, social si cultural, are un rol important. Pentru femeile inca active si care au o viata sociala mai intensa, pana la 40 de ani, vocea nu se va modifica prea mult. Tonalitatea mai joasa la aceste doamne va fi asociata unui plus de senzualitate. Niciunei femei de astazi nu-i va placea sa aiba o voce ascutita ca cea a lui Arletty.
@N