Creaţiile celor mai însemnaţi meşteri populari sunt expuse în magazinul de artă tradiţională al Muzeului Olteniei. Vizitatorii Secţiei de Ştiinţele Naturii descoperă cu bucurie şi micul univers rural, realizat în ideea promovării autenticului.
Toate obiectele din „Carul cu oale“ spun povestea locurilor, oamenilor şi culturilor cărora le aparţin. Şi ipostaza de cumpărător este cu totul alta în micul magazin de artă tradională de la Muzeul Olteniei. Cel obosit îşi poate trage sufletul pe scăunelul cu trei picioare lucrat de unul dintre sculptorii în lemn din părţile Olteniei. Dacă-i străin de aceste plaiuri şi n-a văzut până acum ce ştie a face ţăranul român cu mâinele, imaginaţia şi învăţăturile moştenite din străbuni, pune întrebări şi găseşte răspunsurile potrivite la omul pus acolo să-i apropie pe vizitatorii de spiritul tradiţiilor. „Nimeni nu pleacă fără măcar un suvenir şi cu convingerea că a făcut o achiţie de suflet, pentru sine sau pentru cei dragi“, spune Loredana Dură, gestionara magazinului. Are marele avantaj că-i ştie bine pe mulţi dintre meşterii care îşi pun aici la vânzare creaţiile şi le poate vorbi oamenilor despre ei, mulţi având senzaţia că se găsesc într-un mic muzeu.
Click pe poze pentru a vedea GALERIA FOTO!
În „Carul cu oale“ există ceramic de Corund, lucrată de Dionisie Mathe, vase de Oboga, printre care ulciorul de nuntă cu barza, modelate de Ştefan Truşcă, ciorbalâce din Horezu, ceramica albastră de la baia Mare, ce poartă semnătura lui Cornel Sitar, puşculiţele realizate în chip de porcuşor sau cocoş, din Vlădeşti. Nu lipsesc de pe rafturi lingurile sculptate în lemn de artizani din Vâlcea, ocarinele lui Cosma Popescu din Terpeziţa. Pe umeraşe le stă bine costumelor populare, cel alb-negru, cu broderie spartă, din părţile Gorjului, un altul cusut cu roşu de femeile din Dăbuleni, apoi cel pe catifea neagră cu m