Din cauza fundației șubrede, constructorii au fost nevoiți să subzidească temelia ca să întărească toată structura clădirii.
Muzeul Regiunii Porților de Fier este consolidat de la temelie și până la acoperiș. Lucrările de reabilitare au scos la iveală faptul că acesta avea o fundație șubredă care nu mai putea să susțină colosul.
Constructorii au găsit și soluția salvatoare, apelând la o subzidire a întregii clădiri. Practic s-a adăugat o fundație suplimentară la cea existentă. Simplu spus, se excavează în jurul și sub fundația veche și se toarna una noua, pâna la adâncimea stabilită de proiectant, important nu este faptul că fundația se lărgește, ci faptul că ea coboară în adâncime.
Pereții au primit și ei o armătură din fier beton de doisprezece centimetri. Această consolidare era mai mult decât necesară, mărturisește Sorina Matacă, directorul muzeului.
„Clădirea datează din 1926 și o ultimă reabilitare s-a făcut în anii ’60, înainte de amenajarea acestei clăriri ca muzeu, în forma pe care noi toți o cunoaștem.
Lucrările din cadrul proiectului, implementat de Consiliul Județean Mehedinți, reabilitarea complexului Muzeului Porților de Fier și valorificarea lui, ca produs turistic, se află în diferite stadii de execuție.
Clădirile principale ale muzeului se apropie de finalul consolidării și încep lucrările de finisarea lor. La monumente, biserica medievală este aproape gata și termele sunt în perioada de execuție, lucrări de consolidare, de reconstituire parțială și de punere în valoare a ruinelor”, ne-a declarat directorul Sorina Matacă.
Despre piedicile apărute în reabilitarea muzeului, citeşte mâine în Adevărul!