Băncile chineze au investit în ultimul an peste un miliard de dolari în credite imobiliare în New York. Chinezii cumpără orice – de la firme la terenuri arabile. În Brazilia, Africa, Europa. Acum au un cap de pod şi în SUA.
Investitorii veniţi din China au pornit o adevărată cursă a cumpărăturilor în metropolele americane. Ei preferă să-şi cheltuiască acum rezervele de dolari, până nu se devalorizează, pe imobilele ieftinite de criză. Chinezii vânează cu precădere clădirile de lux din New York şi intenţionează să pompeze milioane de dolari în centre comerciale şi zone rezidenţiale aflate în construcţie, relatează „The New York Times". Cotidianul american susţine că investitorii asiatici sunt interesaţi de megaproiectul Atlantic Yards din Brooklyn, ce va fi atât zonă rezidenţială, cât şi comercială. Ei au cumpărat deja o mare parte din Empire State Building, unul dintre cei mai înalţi zgârie-nori din Statele Unite, şi la 1 World Trade Center, nucleul clădirilor ce se vor înălţa în zona Ground Zero. Chinezii au devenit acţionari inclusiv la Tappan Zee, cunoscutul pod cu o lungime de 4,8 kilometri, care traversează râul Hudson.
Precedentul nipon China deţine deja o mare parte din Empire State Building Fotografii: reuters
CNN aminteşte că, spre sfârşitul anilor '80, în SUA s-a petrecut un fenomen similar. Atunci nu erau investitori chinezi, ci japonezi. Venirea lor în Lumea Nouă a revoltat patrioţii. Sony a cumpărat în 1989 casa de producţii Columbia Pictures şi, tot atunci, Mitsubishi a plătit aproape 850 de milioane de dolari pentru 51% din acţiunile concernului Rockefeller, proprietarul centrului Rockefeller, un complex de 19 clădiri, unde îşi au sediile televiziunea naţională şi mai multe societăţi internaţionale. „New York Times" titra la acea vreme că „Japonia cumpără centrul New York-ului", declanşând un adevărat val de xenofobie îndreptat spre