Atât finanţiştii doljeni condamnaţi luna trecută în dosarul rambursărilor de TVA, cât şi DNA şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut recurs la hotărârea Judecătoriei.
Dintre cei 36 de angajaţi ai Fiscului doljean trimişi în judecată, 32 au fost găsiţi vinovaţi, iar patru, achitaţi. Unul singur a primit o pedeapsă cu executare, ceilalţi fiind condamnaţi cu suspendare la trei sau doi ani de închisoare (18, respectiv 13 persoane) pentru că ar fi prejudiciat statul cu peste 30 de milioane de euro semnând acte care au permis firmelor controlate de Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu să beneficieze de returnări ilegale de TVA, în perioada 2001-2004.
Cei 32 de inculpaţi au sechestru pe bunuri şi au fost obligaţi de instanţă şi la plata a câte 25.000 de lei, cheltuieli de judecată. Trei ani a durat până s-a ajuns la această sentinţă, iar recursul va fi judecat de Curtea de Apel Craiova. Nu ştiu câţi dintre angajaţii de la Inspecţia Fiscală a Direcţiei Generale a Finanţelor Dolj au ştiut în ce se bagă, în clipa în care au verificat documentele în baza cărora firmele controlate de Sprânceană, Boerică şi Fotescu au cerut returnarea de TVA. Unii au spus, în presă, dar sub protecţia anonimatului, că şi-au făcut doar datoria şi că au verificat actele prezentate de administratorii firmelor, iar dacă acestea nu aveau acoperire faptică nu e vina inspectorului. Sau au dat vina pe şefii care au aprobat returnarea TVA-ului. Alţii susţin că nu au încălcat nicio lege sau normă şi că astăzi ar proceda la fel.
Câte-un jurnalist pomeneşte, când vine vorba despre acest caz de Ristea Priboi sau aprinde beculeţe către Adrian Năstase, prim ministru pe vremea returnărilor. Dar distanţa între o in- vestigaţie serioasă şi justiţia pe care o fac diverşi confraţi, seară de seară, pe micile ecrane, este, de multe ori, uriaşă.
Pe de altă parte, este de rema