O parte dintre români au renunţat să mai utilizeze cardurile bancare pe care le deţin, în condiţiile în care unii au rămas fără serviciu în ultimul an, iar contul de card nu a mai fost alimentat.
Numărul cardurilor active, inclusiv cobranded şi cu funcţie de monedă electronică, a scăzut în al doilea trimestru al acestui an sub pragul de 10 milioane de unităţi, minimul ultimilor trei ani şi trei luni. Astfel, din cele 32,77 milioane de carduri emise, respectiv 12,65 milioane valide în circulaţie, doar 9,97 milioane erau active la finele lunii iunie, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României. Numărul acestora este cu peste 13% mai mic faţă de cel înregistrat în iunie 2010.
Totuşi, cei care au continuat să folosească cardurile pe care le deţin, au efectuat mai multe tranzacţii, fie că este vorba de plata la comerciant sau de retragere de numerar.
Numărul tranzacţiilor de plată cu carduri de debit a fost în trimestrul al doilea de 25,74 milioane, mai mare cu 24% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Şi cardurile de credit au fost folosite mai des pentru plata la comerciant. Numărul de tranzacţii pe instrumentele de plată cu funcţie de credit a fost de 4,93 milioane în intervalul menţionat, cu peste 26% mai mare decât în 2010.
Românii au retras din bancomate în trimestrul al doilea din acest an 23,88 miliarde de lei, sumă cu aproape 12% mai mare decât în intervalul ianuarie-martie 2011 şi cu 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În ceea ce priveşte plăţile la comerciant, ele au urcat în intervalul menţionat cu 17,5% faţă de primul trimestru, până la 3,49 miliarde de lei.