Vara creşte riscul intoxicaţiilor cu tomate sau pepeni verzi „dopaţi" cu nitraţi, avertizează medicii. Nicio instituţie medico-sanitară publică din Galaţi nu e obligată să verifice prezenţa şi concentraţia chimicalelor în produsele de origine vegetală.
Tarabele din pieţe se rup în două de greutatea legumelor cu dimensiuni neobişnuit de mari, crescute în solarii, într-un sol de-a dreptul saturat cu îngrăşăminte chimice pe bază de azot. Consumarea acestor legume, de import sau atohtone, ne poate pune viaţa în pericol din cauza conţinutului mare de nitraţi, compuşi chimici nocivi.
Deşi acest lucru e bine-ştiut de medici, nicio instituţie nu-i protejează pe consumatori. În Galaţi, nu există nicio instituţie specializată în verificarea produselor cu un conţinut exagerat de nitriţi şi nitraţi, iar consecinţele acestei situaţii anormale sunt dovedite de numărul mare al pacienţilor care ajung în spitale, intoxicaţi. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici şi vârsnicii.
„ Anul trecut mi-a fost foarte rău după ce am consumat un pepene verde. Acum mi-e teamă. Vreau să ştiu ce mănânc înainte să fie prea târziu. Din păcate, nu mai am încredere în fructele cu un aspect aproape de perfecţiune", a declarat Virginia Ionaş, o cumpărătoare pe care am întâlnit-o în piaţa din Ţiglina I.
O realitate inacceptabilă
„În Galaţi nu există niciun laborator care să preleveze mostre din fructe şi legume pentru determinarea prezenţei şi concentraţiei acestor chimicale.. Ar trebui să dispunem de truse de testare rapidă. Din păcate, în România nu există obligativitatea testării şi efectuării acestui tip de analize", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP).
Unicul laborator care poate testa concentraţia nitraţilor se află la Bucureşti iar costurile acestor analize sunt foarte mari. La laboratorul Larex, u