Premierul Emil Boc, aflat într-o vizită oficială la Beijing, a propus cinci proiecte majore investitorilor chinezi, fiecare cu o valoare de cel puţin un milliard de euro.
Oportunităţile oferite chinezilor în România
Emil Boc a vorbit în timpul discursului ţinut la Forumului de afaceri romano - chinez din Beijing despre posibilitatea participării companiilor chineze la realizarea centurii Bucureştiului, un proiect de aproximativ 1,9 miliarde de euro ce include 101 kilometrii de autostradă. Centura va face parte din Coridorului IV pan-european care porneşte de la Constanţa şi ajunge în Europa Centrală şi de Vest.
Un alt proiect propus chinezilor este construirea Canalului Dunăre- Bucureşti ce reprezintă o cale navigabilă de 104 kilometrii prin care capitala este conectată cu Dunărea. Boc a mai propus şi realizarea Canalului Siret-Bărăgan, a hidrocentralei Tărniţa-Lapisteşti, dar şi construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Pe lângă aceste proiecte principale, premierul a mai subliniat şi importanţa pe care portul Constanţa o poate avea în dezvoltarea relaţiilor comerciale cu China.
"Se vorbeşte tot mai mult de noul drum modern al mătăsii. Eu cred că atât România, cât şi China sunt interesate de eficientizarea acestor rute, din acest motiv Portul Constanţa poate deveni extrem de eficient în derularea relaţiilor dintre România şi China", a spus Boc.
Cele 5 proiecte vor fi dezvoltate prin parteneriate public-private, iar "investiţiile chineze în Romania vor fi făcute cu respectarea legislaţiei europene", a subliniat premierul.
Pentru a întări şi colaborarea pe plan turistic dintre România şi China, Emil Boc a propus şi realizarea unei linii aeriene Bucureşti - Beijing, dar şi acordarea vizelor de tranzit pe cinci zile pentru turiştii chinezi. „Românii trebuie să cunoască, de exemplu, frumuseţile Insulei Hainan, după cum sunt