Dacă vreţi să înfiinţaţi o asociaţie sau o fundaţie, trebuie să ştiţi că aveţi nevoie, în primul rând, de foarte multă răbdare. Apoi, orice asociaţie are nevoie de un patrimoniu iniţial de 670 de lei, egal cu salariul minim.
Înainte de parcurgerea tuturor paşilor trebuie să plătiţi la Fisc o taxă de 5 lei pentru depunerea cererii de aprobare a denumirii organizaţiei nonguvernamentale la Ministerul Justiţiei. Nu uitaţi să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate. Chitanţa în original şi cererea-tip se trimit apoi prin poştă la Ministerul Justiţiei pentru aprobarea denumirii, cu menţiunea pe cerere că doriţi să primiţi răspuns prin poştă. Răspunsul ar trebui să vină în 10 zile, iar dacă nu îl primiţi, înseamnă că trebuie să mai plătiţi o dată taxa la Fisc şi să vă deplasaţi apoi la sediul ministerului. După depunerea cererii la Registratură, va trebui să vă întoarceţi în termen de cinci zile să primiţi dovada de înregistrare a denumirii ONG-ului. Denumirea este valabilă trei luni.
Braţ de acte pentru înfiinţare
Actele de care aveţi nevoie pentru înfiinţarea unei asociaţii sunt următoarele: cerere-tip, act constitutiv în patru exemplare autentificate la notar sau la un avocat, statutul asociaţiei în patru exemplare autentificate la notar sau la avocat, acte doveditoare ale sediului, acte doveditoare ale patrimoniului iniţial (cel puţin 670 de lei, depuşi într-un cont bancar), dovada eliberată de Ministerul Justiţiei privind disponibilitatea denumirii, o taxă de timbru de 19 lei, un timbru judiciar, copii după cărţile de identitate ale membrilor fondatori, cazierul fiscal al membrilor fondatori.
Orice asociaţie are nevoie de un cenzor, aşa că va trebui să puneţi la dosar şi copie după cartea de identitate a persoanei numite în această funcţie, precum şi după atestatul ei. Dosarul cu toate aceste acte va fi depus la Tribunal, însă este