Ce inseamna "fundamentalism crestin"? Ce forme si manifestari ia acesta in cadrul crestinatatii? In lumina evenimentelor sangeroase din Norvegia, acest concept a aparut din nou in discutia publica.
Miscari fundamentaliste crestine exista in toata lumea, oriunde fiinteaza catolicism, protestantism si ortodoxism. In ultimele decenii, grupuri conservatoare religioase, precum "Miscarea cincizecistilor", au capatat o popularitate insemnata. O suspiciune generala asupra acestor grupuri ar fi nesanatoasa si total gresita, crede teologul german Reinhardt Hempelmam citat de Deutsche Welle
Ce este Breivik?
Cu toate ca norvegianul Breivik s-a autointitulat crestin, iar autoritatile, in prima faza, l-au clasificat ca fiind fundamentalist crestin, teologii germani sunt de alta parere.
Conform lui Hempelman, care a citit manifestul lui Breivik, in acest text nu se prezinta niciun ideal legat de religie. "De altfel, nu exista o citare explicita a Bibliei in acest manifest, ori tocmai acest aspect este tipic fundamentalistilor", crede teologul german.
Fundamentalistii interpreteaza Biblia in nota proprie. Credinta lor merge mana in mana cu intoleranta fata de alte grupuri religioase si civile, cel mai des manifestandu-se aversiunea fata de homosexuali si musulmani. Ei cred cu tarie in pericolul reprezentat de multiculturalitatea moderna, si se autointituleaza drept adevaratii credinciosi, un fel de elita a crestinatatii.
Credintele fundamentalistilor crestini nu trebuie amestecate insa cu conservatorismul crestinesc. Pe de alta parte, aminteste teologul Hempelman, trebuie facuta o delimitare clara intre fundamentalismul crestin si fanatism.
In istoria crestinatatii, intodeauna, au fost si continua sa existe miscari fanatice, dar acestea sunt manifestari absolut periferice. In urma cu ceva vreme, Terry