Muzeul de Artă Arad este co-organizator al expoziţiei „Orientalia”, deschisă la Muzeul de Artă din Timişoara până la sfârşitul lunii august. Curatorul expoziţiei, Marcela Oprescu, muzeograf la Muzeul de Artă Timişoara, în colaborare cu Adriana Pantazi - muzeograf la Muzeul de Artă Arad, aduce în faţa publicului câteva zeci de obiecte decorative.
Ele sunt din ceramică, lemn, metal, fildeş şi textile, lucrate în ateliere din Orientul Apropiat, Asia Centrală şi Extremul Orient.
Astfel, sunt expuse piese originale, identificate şi datate după atelierele de provenienţă, de mare valoare patrimonială, curiozităţi orientale dar şi artefacte executate cu scop comercial atelierele orientale: tărtăcuţe decorative, accesorii vestimentare, o jucărie japoneză şi, mai ales, toba tibetană, ,,obiect suvenir”, adus din India la sfârşitul secolulului al XIX-lea de un călător din Banat.
Alături de piesele orientale sunt expuse obiecte lucrate în ateliere din Europa cu scopul de a ilustra modul în care arta Orientului a constituit o sursă de inspiraţie pentru cea a bătrânului continent. O statuetă din porţelan Capo di Monte reprezentându-l pe Buddha râzând, cu articulaţii mobile de jucărie sau un pahar de sticlă pictată fabricat la Tomeşti în perioada interbelică, reprezentând un turc aşezat sub palmier, decor executat special pentru Societatea Anonimă ,,Musulmana” din Ada-Kaleh, distribuitor de ţigarete şi lichioruri, sunt doar două exemple din ceea ce oferă această expoziţie.
Din categoria artefactelor executate în ateliere orientale sau europene, piesa cea mai atractivă pentru publicul vizitator este o armură de samurai, lucrată din bambus, databilă la mijlocul secolului XX (colecţie particulară).
În expoziţia „Orientalia” sunt găzduite atât obiecte din colecţia proprie a instituţiei cât şi obiecte de la Complexul Muzeal din Arad dar şi din colecţii priva