Angajaţii de la Poliţia de Frontieră din Iaşi s-au plâns de problemele pe care le au la serviciu sau în viaţa de familie. Peste 180 de angajaţi ai Inspectoratului Poliţiei de Frontieră (IJPF) au beneficiat anul trecut de asistenţă psihologică.
Poliţiştii de frontieră ieşeni care au dat ochii cu psihologul s-au plâns, de cele mai multe ori, de probleme de comunicare în familie, de pierderea unei persoane apropiate, au reclamat relaţia cu copiii adolescenţi sau dificultăţile materiale.
Au fost însă şi unii agenţi care s-au plâns de relaţiile pe care le au cu şefii. „Sunt probleme derivate din mediul profesional, cum sunt cele legate de comunicarea în colectiv, dotări sau relaţia cu şefii nemijlociţi“, a declarat comisarul-şef Vasilica Tătaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Iaşi.
Nu mai au voie cu arme
Anul trecut, 185 de angajaţi ai IJPF, din totalul de 900, au trecut pe la cabinetul psihologului. Dintre aceştia, 6 au fost ofiţeri, 122 agenţi, iar 7 din rândul personalului contractual. Unii au venit la recomandarea şefilor care au observat că au randament scăzut la serviciu, absentau nemotivat sau aveau conflicte cu colegii.
În alte cazuri, poliţiştii au venit din proprie iniţiativă. „Au solicitat servicii de tipul cunoaşterii personale, managementul stresului sau consilere managerială“, a precizat purtătorul de cuvânt al IJPF. În urma şedinţelor de asistenţă psihologică, în cazul a trei angajaţi s-a decis suspendarea temporară a dreptului de a purta armament.
Pe lângă consilierea acordată poliţiştilor, ofiţerul psiholog al unităţii a fost şi dascăl pentru cei cu funcţii de conducere. „Au fost 60 de activităţi de psihologie primară. Cele mai frecvente au fost consilierea şefilor ierarhici, activităţi de asistenţă psihologică în programele de monitorizare sau suport în situaţii de criză psihologică indivi