Să fii eco a devenit în ultima perioadă un trend adoptat şi de tânăra generaţie de la noi. „Apărătorii planetei" mănâncă eco, se îmbracă şi îşi accesorizează ţinutele doar din materiale organice. Adepţii acestui curent susţin că era diamantelor şi a metalelor preţioase a apus demult, făcând loc clasicului lemn, sticlă, argilă sau plastic reciclabil.
Elena Pugăcescu are 23 de ani şi este studentă la Arhitectură în Chişinău. Fiind nepoata artistului plastic Gheorghe Vrabie, nu e de mirare că atenţia spre creaţie i-a fost insuflată din copilărie. „Spre deosebire de bunicul meu, eu m-am orientat mai mult spre arta tehnică", explică tânăra, la prima ei colecţie de bijuterii eco.
Gândul de a-şi adapta până şi accesoriile la un stil de viaţă ecologic i-a venit după ce a văzut o pereche de cercei de care s-a îndrăgostit, la un târg din România. „Erau coloraţi, în formă de trandafiri, decupaţi din lemn. De atunci am început să mă interesez de tehnicile de lucru şi materialele pe care le folosesc cei care modelează astfel de bijuterii", povesteşte Elena.
Întrebată de ce totuşi eco, de vreme ce majoritatea fetelor stau ore în şir în faţa vitrinelor cu diamante sau cristale Swarovski, tânăra creatoare este convinsă: podoabele din lemn sau sticlă sunt deosebite, originale şi ecologice, iar cel mai mare avantaj pe care îl au este că îţi poţi face orice ornament care îţi trece prin cap şi te reprezintă.
ÎŞI DOREŞTE SĂ-ŞI DESCHIDĂ O AFACERE
„Eu mă inspir până şi de la frunzele din natură. Anul acesta muza mea a fost şi stilul de haine vintage, în culori pământii, cu ornamente tribale şi animal print. Puţin probabil ca aceste bijuterii să fie suficiente pentru a combate poluarea, însă cu siguranţă sunt un semnal de alarmă în ceea ce priveşte sănătatea mediului înconjurător", menţionează Elena.
La câteva luni de la lansarea primei colecţii de eco bijo