Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a vorbit intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro despre efectele economice ale vizitei in China, a dat citeva detalii despre numirea noului ambasador al Romaniei la Beijing si a spus ca Romania nu va renunta la controversata lege a Parteneriatului Public - Privat ca instrument de implementare a eventualelor investitii majore chineze.
Rep: Cu ce pleaca acasa delegatia ministeriala dupa aceasta vizita in China, una dintre cele mai consistente vizite externe ale unei delegatii ministeriale in ultimii ani?
Teodor Baconschi: China secolului 21 este un actor global inconturnabil. Au de 30 de ani crestere economica intre 8 - 10% anual. Au scos de sub pragul saraciei 300 milioane de oameni. Au azi o clasa de mijloc. 60 de milioane de turisti chinezi strabat azi tari occidentale. China are rezerve valutare uriase si un potential de investitii uriase. Beijing-ul are din 2011 un plan strategic global in care trebuie sa ne gasim si noi locul. De ce? Pentru ca avem intr-adevar o relatie traditionala care s-a erodat in timp pentru ca nu a fost actualizata, a lipsit substanta economica, deschiderea reala pentru o cooperare pe proiecte emblematice, majore.
Vizita premierului insotit de ministri a avut acest sens, de a recredibiliza Romania ca partener economic important al Chinei in Europa Centrala si Rasariteana. Pe de o parte s-a venit cu aceste cinci proiecte de care a vorbit premierul Emil Boc, fiecare avind valoarea de cel putin 1 miliard de euro.
Trebuie folosit cadrul juridic al celor 2 tari, precum si cel european, pentru a gasi solutiile optime de finantare. Dar cred ca primele propiecte de pe aceasta lista scurta ar putea intra in faza operationala inca incepind de anul viitor.
Este important sa vedem China la adevarata ei proportie: a aderat la OMC acum zece ani, este un juca