Un grup de arhitecţi, artişti şi designeri din Germania şi Timişoara vor pleca în satul situat pe Cheile Nerei. Cea de-a patra ediţie a atelierului experimental de la Potoc, din judeţul Caras-Severin, se va desfăşura în perioada 19 august-4 septembrie.
Timp de 17 zile, grupul de arhitecţi din Timişoara şi Germania va călători în regiunea Cheile Nerei, lângă Oraviţa, pentru a începe proiectul de modernizare a vechii şcoli din satul Potoc. Obiectivul lor este repararea unităţii, care se află în paragină, şi punerea bazei unei instituţii culturale în acest loc. Arhitecţii vor pleca de la Timişoara pe 19 august, urmând să revină în capitala Banatului, pentru a prezenta realizările, pe data de 4 septembrie.
„Ne-am familiarizat cu şcoala din sat în urmă cu doi ani, când s-a organizat prima ediţie a taberei de arhitectură de la Potoc. Anul acesta avem un obiectiv mai curajos. Ne propunem să reparăm acoperişul şi să facem şi alte lucrări. S-au făcut deja anumite planuri şi se vor pune în aplicare cele mai bune idei”, a declarat arhitectul german Michael Wieczorek, cel care a pus la cale tabăra.
Şcoală abandonată
Şcoala din Potoc este o clădire veche, construită de localnici, care a stat abandonată de mulţi ani. „Cea mai mare problemă este emigrarea tinerilor şi a plecării lor din sate la oraşe. Satele îmbătrânesc rapid şi decad pentru că generaţia nouă lipseşe pur şi simplu. Trebuie găsite idei pentru revitalizarea satului”, a mai spus Michael Wieczorek.
Proiectul şcolilor de vară a pornit în 2005, la iniţiativa arhitecţilor din Germania, care aleg în fiecare vară o locaţie inedită din Europa, în care spiritul locului, tradiţiile şi mentalitatea sunt respectate cu sfinţenie.
„Proiectele sunt cel mai adesea create spontan şi sunt găsite în locurile unde se desfăşoară workshopurile. Pe lângă şantier, organizăm conferinţe şi discuţii, pe