Plăcinta cu mere, cunoscută în unele oraşele transilvane - în mod eronat - ca linzer cu mere, este una dintre bucuriile simple ale vieţii: două foi subţiri şi sfărâmicioase de aluat cuprinzând între ele dulceaţa merelor parfumate cu scorţişoară. Un dulce de zi cu zi, repede şi uşor de preparat.
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
aluat:
500 grame făină
250 grame unt gras (minim 80%)
2 gălbenuşuri
6 linguri de zahar
2 linguri zeamă de lămâie
1 plic praf de copt (10 grame)
1 plic de zahăr vanilat
200 ml smântână
umplutură:
2 kilograme mere
2 linguri zeamă de lămâie
zahăr (în funcţie de gusturi şi tipul merelor)
1 lingură rasă scortisoara măcinată
1 lingură de unt
1 lingură griş
2 albuşuri de ou
zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi-le cotorul.
Răzuiţi merele şi stropiţi-le cu zeamă de lămâie.
Rumeniţi merele într-o tigaie, în unt, până îşi schimbă culoarea şi se scade zeama pe care o lasă.
Adăugaţi scorţişoara şi grişul în tigaie. Amestecaţi încă 1 minut şi luaţi merele de pe foc.
Lăsaţi merele să se răcească. Între timp, preparaţi aluatul.
Separați gălbenușurile de albușuri. Amestecaţi într-un vas adânc, cu mâna sau cu ajutorul mixerului, făina, untul, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt nestins, zeama de lămâie, smântâna şi gălbenuşurile de ou (păstraţi albuşurile) şi puţină sare.
Omogenizaţi până obţineţi un aluat relativ moale şi lipicios.
Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
Bateţi albuşurile spumă şi încorporaţi-le uşor, folosind o lingură, în amestecul de mere răcit.
Ungeţi o tavă de prăjituri cu unt şi pudraţi-o cu făină, sau folosiţi o hârtie de pergament (de copt).
Împărţiţi aluatul în dou