Zi de respiro vineri pe piaţa valutară, când presiunile de depreciere a leului provocate de criza de încredere de pe pieţele financiare internaţionale s-au întrerupt pentru o vreme.
BNR a calculat un curs de 4,2784 lei pentru un euro, în scădere uşoară de joi, când fusese atins un maxim al anului. Pe piaţa interbancară cotaţiile urcaseră chiar dincolo de pragul de 4,30 lei/euro - cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni - şi ca atare în momentul scăderii cursului au apărut şi speculaţiile privind o eventuală intervenţie a băncii centrale.
Tensiunile nu au dispărut însă complet, astfel că Banca Centrală Europeană, care culege mai târziu datele de pe piaţă, a calculat vineri un curs de 4,2835 lei/euro.
Toate monedele din regiune au fost lovite săptămâna trecută de reinflamarea crizei datoriilor suverane. Pe fondul unor volume de tranzacţionare reduse, cel mai afectat a fost tocmai zlotul polonez, care a pierdut circa 4% într-o singură zi în raport cu euro fără să fi apărut nicio informaţie îngrijorătoare privind economia Poloniei.
Dacă cei cu datorii în euro au mai trecut în ultimii doi ani prin destule asemenea episoade de depreciere a leului, săptămâna trecută a adus emoţii foarte mari pentru clienţii cu credite în franci: timp de trei zile la rând cursul s-a situat peste pragul de 4 lei pentru un franc din cauza aprecierii spectaculoase a acestei monede-refugiu pe piaţa internaţională.
Vineri, intervenţiile băncii centrale a Elveţiei, care a ameninţat cu legarea francului de euro, au reuşit să inverseze trendul, iar cursul a scăzut la 1,10 franci pentru un euro. Cum şi BNR a reuşit să tempereze evoluţia euro la Bucureşti, a rezultat o scădere considerabilă a cursului leu/franc calculat indirect.
Astfel, francul a coborât la 3,8926 lei, cu aproape 19 bani sub vârful din ziua precedentă. Mişcările cursulu