Zona, declarată arie protejată în 2005 şi inclusă în situl Natura 2000 - Dealurile Homorodului, se întinde pe o suprafaţă de peste 95 hectare. Amatorii de geoturism sau fotografii dornici de senzaţional pot pierde mult timp în labirintul de piatră al carierelor.
Complexul este alcătuit din trei cariere: două foste cariere de exploatare a bazaltului şi una de exploatare a scoriei bazaltice. Columnele de bazalt ating până la 15 metri înălţime şi te introduc în farmecul unei lumi de piatră în care parcă mai simţi căldura magmei depusă în urmă cu 1,3 milioane de ani.
Cele mai noi roci din Carpaţi
În Munţii Perşani au avut loc cele mai recente activităţi vulcanice de pe teritoriul României, care au lăsat urme vizibile. La Racoş a existat un vulcan din al cărui crater s-a exploatat mult timp zgură. Între timp, zona a devenit rezervaţie, iar exploatările s-au oprit.
„Aici există cele mai noi roci din lanţul carpatic, este o zonă sălbatică şi curată, care oferă posibilitatea de a vedea cum este alcătuit un vulcan, iar traseul este accesibil, putând fi parcurs atât de copii cât şi de vârstnici", a declarat Mihai Iacomir, preşedintele Asociaţiei Geopark Perşani.
Ajunşi în zona complexului, trei peisaje total diferite ni se arătă.
Prima carieră este MTTC-ul, care cuprinde monumentul naturii intitulat Coloanele de bazalt. Impunătoarele coloane bazaltice au o înălţime de 15 metri şi au apărut în urma erupţiilor vulcanice. Admirând aceste coloane se pot observa trei episoade de formare: cel care a format bazaltul sub formă de coloane înalte şi subţiri, altul al curgerilor orizontale de bazalt şi cel care a format coloane scunde, dar groase. La câţiva metri de coloane vă aşteaptă un bătrân martor al exploatărilor, înalt de şase metri şi format din bazalt vacuolar.
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Coloa