Temerile recente că degradarea situaţiei financiare va forţa Italia să ceară ajutor internaţional au determinat guvernul de la Roma să alcătuiască un pachet de măsuri de austeritate de urgenţă în valoare de 45,5 miliarde de euro care are ca scop reducerea deficitului bugetar şi îmbunătăţirea competitivităţii economiei, la doar o lună după anunţarea unei runde de austeritate de 70 de miliarde euro. Noile măsuri vizează echilibrarea bugetului până în 2013, cu un an mai devreme decât prevedea pachetul anterior, scrie BBC News.
Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că măsurile de reducere a cheltuielilor sunt apreciate de liderii europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele BCE Jean-Claude Trichet. Cu toate acestea, unii analişti avertizează deja că pachetul nu va calma temerile investitorilor şi că nu este clar dacă va stimula creşterea ecomomică. "Nu era în joc doar soarta Italiei, ci şi a monedei euro, ba chiar a Europei", a afirmat Berlusconi, după ce a discutat cu Merkel şi Trichet.
Pachetul reprezintă un mix de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, inclusiv a unui "impozit de solidaritate" pentru persoanele cu venituri ridicate. Analiştii estimează că economia italiană va creşte cu 1% anul acesta.
Datoria Italiei este una dintre cele mai mari din zona euro. Banca centrală a anunţat săptămâna trecută că datoria publică a sărit în iunie pentru prima dată peste pragul de 1.900 mld. euro. În acest context, pieţele au pus presiune pe obligaţiunile italiene, ceea ce a determinat BCE să înceapă să cumpere datorii italiene.
Pachetul de măsuri mai prevede înjumătăţirea numărului parlamentarilor, în prezent de 1.000, şi desfiinţarea administraţiilor provinciale ale oraşelor cu mai puţin de 300.000 de locuitori. De asemenea, oraşele cu mai puţin de 1.000 de locuitori vor fuziona cu comunităţi mai mari, măsură c