Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industria România-China, susţine că vizita de lucru a premierului Emil Boc în China, alături de reprezentanţii a peste 20 de firme mici şi mijlocii din România, a fost organizată pe ultima sută de metri.
"Totul s-a făcut în pripă, modul de organizare a unei astfel de delegaţii este cu totul şi cu totul altul. Deplasarea a fost anunţată cu doar zece zile înainte şi pe cine au reuşit să ia (dintre companiile româneşti - n. red.), aceia au mers", afirmă Ghelmegeanu.
China, ţara în care premierul Emil Boc se află zilele acestea într-o vizită de lucru, a devenit în ultimii ani «raiul» în care autorităţile româneşti caută investitori pentru o serie de proiecte de infrastructură şi nu numai. De această dată, oficialii români au anunţat că partea chineză vrea să se implice într-o serie de proiecte, printre care construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, precum şi a Canalului Dunăre-Bucureşti.
Nu este pentru prima oară când statul român merge în delegaţie în China în ultimul an şi anunţă că va colabora cu companii chineze pentru diferite proiecte, însă ulterior nu mai apar informaţii despre aceste proiecte.
"Important în astfel de delegaţii este semnalul politic dat şi dacă acesta va fi dublat de o seriozitate ulterioară, dacă proiectele vor fi susţinute şi îşi vor găsi finanţare. Acestea sunt delegaţii obişnuite, autorităţile române se duc acolo, văd ce se întâmplă şi fac nişte declaraţii, dar până acum nu a fost nicio vizită care să aibă o finalitate completă. Se face poate prea multă reclamă acestor delegaţii", mai spune Ghelmegeanu.
În vara anului trecut, o delegaţie comercială română în frunte cu un secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a vizitat Expoziţia Mondială de la Shanghai, organizând un forum economic la ca