Astăzi, după două săptămâni de post, creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea marchează ziua în care Sfânta Fecioară Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Cu trei zile înainte, Maica Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că va muri într-o zi de vineri.
După aflarea veştii, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Măslinilor să se roage. Când s-a întors acasă, a aprins multe lumânări şi tămâie, iar hainele sale le-a dăruit văduvelor.
După ce şi-a pregătit cele necesare înmormântării, Fecioara Maria i-a binecuvântat pe cei prezenţi, apoi a adormit. Ucenicii lui Iisus au înmormântat-o în Grădina Ghetsemani. Apostolul Toma a ajuns la trei zile după înmormântare şi ucenicii au deschis mormântul. Atunci au văzut că trupul Fecioarei a fost ridicat la cer şi dus în Grădina Raiului.
Aceasta este cea mai importantă sărbătoare închinată „celei mai cinstite decât heruvimii şi mai mărite decât serafimii”.
În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Maicii Domnului: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire, Adormirea Maicii Domnului. Fecioara Maria a fost fiica drepţilor Ioachim şi Ana. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, mai este cunoscută în popor și ca Sântămaria sau Uspenia.
Tradiţii şi superstiţii
Tradiția populară ne spune că în ziua de Sântămărie se adună ultimele plante de leac și se văd primele semne ale toamnei care se apropie.
Totodată, în fiecare gospodărie se împart struguri și prune pentru sufletul morților, se culeg flori și se pun la icoana Fecioarei Maria, acestea fiind bune de leac.
Există, de asemenea, și superstiția conform căreia dacă înfloresc trandafirii pe la ziua de Sfânta Maria, toamna va fi lungă.
O tradiție veche, populară, ne spune că la Sfânta Maria Mare se înc