Canalul pur emotional va fi primul prin care efectele a ceea ce se intampla pe pietele internationale se vor propaga asupra mediul de afaceri din Romania, iar o temporizare a proiectelor de M&A (fuziuni si achizitii) nu este exclusa, crede Bogdan Stoica, partener in cadrul firmei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.
In conditiile unei piete locale deja afectata de criza internationala, sentimentul de neincredere ce domina deopotriva pietele interne si piata externa ar putea conduce pe termen scurt la o politica de temporizare, de incetinire a proiectelor investitorilor in Romania. Strans legat de aceasta, in opinia lui Bogdan Stoica, s-ar putea mentiona apoi canalele de finantare, respectiv un apetit mai scazut al imprumutatorilor si al investitorilor pentru acordarea de credite, mai ales cu caracter public si mai ales investitiile directe pe piata de capital autohtona.
„La nivelul pietei de fuziuni si achizitii din regiune, in asteptarea gasirii unor solutii viabile de iesire din criza pentru marile economii ale lumii, probabil ca vom asista si aici la o temporizare a proiectelor M&A. Vor avea insa de suferit tranzactiile de mari dimensiuni si mai ales tranzactiile ce implica companii tinta cotate, a caror evaluare ar putea fi din ce in ce mai greu de realizat in perioada urmatoare”, a declarat pentru Wall-Street.ro Bogdan Stoica (foto), in varsta de 36 de ani, unul dintre cei mai activi avocati din piata de M&A.
Totusi, in opinia sa, gratie anvergurii reduse a tranzactiilor M&A care ar putea avea loc pe termen scurt si a nivelului mai putin sofisticat al pietei, noua criza nu va afecta semnificativ piata de M&A existenta in acest moment in Romania. „Aceasta va continua sa fie dominata si in partea a doua a acestui an de tranzactii de valori relativ mici, cu profil de salvare, de necesitate”.
Piata romaneasca fuziuni si achizitii a r