Bursa a crescut vineri cu 4,73%, susţinută de revenirea pieţelor externe, însă se plasează cu 8,5% sub nivelul din joia trecută, cu o zi înainte de startul volatilităţii ridicate determinat de retrogradarea ratingului SUA de către agenţia Standard & Poor's. Piaţa de la Bucureşti a încheiat o săptămână în care cotaţiile au fluctuat de la o zi la alta, urmând linia marilor burse internaţionale, însă amplitudinea oscilaţiilor a fost mult mai mare.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 4,59%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 4,85% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.
Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 5,59%.
Creşterea pieţei s-a reflectat şi în linia indicelui extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele a urcat cu 4,77%.
Creşterea consistentă de vineri a acoperit doar parţial pierderile din şedinţele precedente, astfel că la finalul sesiunii indicele compozit al BVB (BET-C) era cu 8,5% sub nivelul de joia trecută.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, se plasează cu 8,8% sub nivelul de joia trecută, iar indicele BET-FI al titlurilor SIF-urilor şi al acţiunilor FP este cu 14,7% mai jos.
Volatilitatea ridicată de pe burse a determinat autorităţile de reglementare a pieţelor de capital din Franţa, Italia, Spania şi Belgia să interzică de vineri vânzările în lipsă pentru acţiunile unor companii din sectorul financiar. Decizia a temperat pentru moment agitaţia de pe pieţele externe şi, indirect, şi de la Bucureşti.
"Au decis suspendarea short-selling-ului (vânzarea în lipsă - n.red.), dar cauza scăderilor nu este neapărat asta. Cel mult se