Fondul de salarii pentru angajaţii din sectorul bugetar va ajunge anul viitor la 42,5 miliarde de lei, cu aproape 5% mai mult decât în 2011 potrivit strategiei fiscale-bugetare 2012-2014, deşi atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au avertizat că vor continua disponibilizările în structurile de stat. Cum se explică însă reducerea numărului de bugetari cu creşterea fondului de salarii?
"Singura explicaţie pe care o pot da în acest moment este aceea că s-a prevăzut în această strategie o recuperare a diminuării de 25% a salariilor din 2010", a spus Dan Lazăr, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe. În documentul privind strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012- 2014 postat pe site-ul Ministerului de Finanţe se prevede pentru anul viitor un buget de cheltuieli de personal de 42,5 mld. lei şi menţinerea măsurilor de reducere de costuri aplicate şi în acest an: reducerea numărului de bugetari prin continuarea politicii de înlocuire a unui singur angajat din 7 care părăsesc sistemul şi neacordarea de premii, prime şi tichete de vacanţă, tichete de masă şi compensarea activităţii prestate în afara duratei normale a timpului de muncă numai prin ore libere.
La finele săptămânii trecute, preşedintele Băsescu a spus că numărul bugetarilor- care a ajuns în prezent la aproximativ 1,2 milioane de persoane- trebuie redus pentru a diminua cheltuielile de funcţionare a statului.
"Bugetarilor pot să le transmit un singur lucru: că sunt prea mulţi, avem 1,2 milioane de bugetari i trebuie redus numărul bugetarilor! Trebuie să reducem cheltuielile de funcţionare a statului dacă vrem să fim un stat viabil care să nu înghită resursele pe care le produce economia românească", a spus Băsescu, citat de Mediafax.
Anul acesta, cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt în cuantum de 39 de miliarde de lei, la care se