Înarmaţi cu rogojine, corturi, saci de nailon sau cu pături, zeci de mii de credincioşi au umplut pajiştea de lângă mănăstirea Nicula cu ocazia celui mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania, cel de „Adormirea Maicii Domnului“.
Soarele puternic de august i-a făcut pe unii pelerini de la Nicula să scape de textilele incomode şi să asculte Cuvântul Domnului la bustul gol, în vreme ce alţii au căutat relaxarea cu ajutorul seminţelor de floarea soarelui.
Autorităţile au estimat că circa 120.000 de persoane au trecut pragul celei mai importante mănăstiri ortodoxe din judeţul Cluj, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului. Oamenii au venit din cele patru zări pentru a se ruga, la fel ca în restul anilor, pentru sănătatea lor şi a apropiaţilor. „De la Runcu Salvei, din Bistriţa-Năsăud, am venit să ne rugăm. Eu sunt bolnavă, dar în fiecare an vin aici să mă rog pentru sănătate. Şi mă simt mai bine după aia”, spune Maria Amititean, de 66 de ani, în timp ce se odihneşte întinsă pe o pătură.
Din spatele ei, răsună vocea lui Dan Cătutoiu, oltean de 58 de ani, şi mândru că de câţiva ani buni nu ratează nici un pelerinaj la Nicula. „Eu vin de la Târgu-Jiu singur. Că soţia e bolnavă şi nu poate veni, dar cât m-or mai ţine picioarele voi tot veni să mă rog pentru copii şi pentru soţie, să le fie la toţi bine”, a spus bărbatul, întins la umbra unui copac înalt din curtea mănăstirii.
Cozi ca la muzeele din Occident
Icoana Făcătoare de minuni a fost fără îndoială atracţia principală pentru sutele de mii de pelerini care au călcat weekendul trecut pe la Nicula. În mănăstire, liniştea trona peste o atmosferă încărcată parcă de toate păcatele pentru care credincioşii au venit să ceară iertare. Pas după pas, enoriaşii se apropiau de icoana Sfintei Maria, care în 1699 a lăcrimat timp de aproape o lună. Mulţi o atingea în speranţa miracolelor pentru