Statul ar putea încasa în plus până la un miliard de euro dacă ar modifica sistemul de impozitare a proprietăţilor în funcţie de valoarea de piaţă a caselor şi terenurilor, potrivit unei analize a Societăţii Academice Române (SAR). Posibilitatea modificării legislaţiei fiscale în acest domeniu a fost avansată săptămâna trecută de către Guvern, prin intermediul strategiei fiscal-bugetare, fără însă a detalia noul mecanism de impozitare.
În prezent, valoarea impozabilă a clădirilor se situează în medie undeva între 20-30% din valoarea reală de piaţă, cu variaţii mari de la o categorie de proprietate la alta, se arată în analiza SAR. Cu alte cuvinte, cu cât e mai valoroasă proprietatea, cu atât procentul efectiv plătit din valoarea reală e mai mic.
Reforma, în patru paşi
Trecerea de la un impozit regresiv la unul care să ţină cont de valoarea de piaţă nu se poate face însă prea curând. Specialiştii SAR au identificat patru etape, la sfârşitul cărora veniturile la bugetele locale ale oraşelor analizate ar creşte cu până la 50%, în funcţie de zonă.
Primul pas presupune eliminarea diferenţei între valoarea impozabilă pe sistemul actual şi valoarea de piaţă reală a proprietăţilor. Etapa următoare are în vedere reevaluarea şi eliminarea majorităţii exceptărilor punctuale de la plata impozitului pe proprietate.
Mai departe, autorităţile vor avea de lucrat la reactualizarea valorii contabile a tuturor proprietăţilor deţinute de persoanele juridice la preţul de piaţă. În cadrul ultimei etape, primăriile vor realiza un cadastru urban simplu, pentru a pune la punct o bază de date a tuturor proprietăţilor.
Specialiştii SAR spun că adoptarea acestei reforme ar aduce o creştere de 45-50% a veniturilor proprii ale primăriilor din Bucureşti şi Timişoara, respectiv de până la 25%, la Baia Mare.