Cel puţin un sfert din familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare din Iaşi, cele care au semnat convenţii individuale, au posibilitatea de a cere despăgubiri pentru că se spală la lighean din 2 august. Clienţii CET care au convenţii individuale nu-şi cer drepturile în instanţă pentru că n-au bani de proces, deşi îşi plătesc cu sacrificii facturile. În plus, nu-şi permit să monteze nici centrale termice.
Nicoleta Amăriuţei este una din miile de persoane din municipiul Iaşi care au convenţii de facturare individuală a consumului de energie termică şi care pot cere oricând în instanţă plata unor despăgubiri pentru că CET nu respectă clauzele contractului. Femeia a muncit în comerţ timp de 30 de ani pentru a ajunge să trăiască cu o pensie de 700 de lei. Chiar şi în aceste condiţii, Nicoleta Amăriuţei face economii drastice pentru a fi cu toate facturile la zi.
Abonaţii CET, resemnaţi
„Am făcut un efort foarte mare şi ne-am făcut separare de gaz, am izolat apartamentul. Acum fac economie, dar sunt la zi cu plata facturilor. Când mi-e lumea mai dragă, n-am apă caldă. Este o bătaie de joc“, s-a plâns femeia. Din 2005, de când a încheiat acest contract, ieşeanca a ajuns victima edililor care au intrerupt deseori furnizarea căldurii în mijlocul iernii, pentru că nu mai aveau bani de cărbune, sau a apei calde în mijlocul verii, pentru că n-au achitat facturile restante la furnizorii de combustibil.
Prin urmare, femeia s-a resemnat şi speră doar ca situaţia să nu mai continue. „Ştiu că pot să atac în instanţă CET, dar eu n-am bani de judecată. Dacă s-ar reuni mai mulţi oameni, m-aş implica şi eu, dar nu pot să stau prin tribunale pentru că sunt bolnavă. Nici la serviciile CET nu pot să renunţ pentru că nu pot să-mi pun centrală. Este mult prea scumpă. Am făcut şi sesizare la Protecţia Consumatorului din cauza facturilor prea um