Din cauza lipsei condiţiilor materiale, proiectele inedite de promovare a turismului nu au prea mare priză la public. Oamenii se lasă convinşi cu greu să cheltuiască 5 lei pentru o călătorie în vagoanele de epocă trase de mocăniţe în Brad.
În Brad, mocăniţele au ajuns mai devreme decât tramvaiele. Locomotivele de epocă puse în mişcare de cărbunii încinşi, care trag în urma lor vagoane vechi, dar cochete, ţin locul, cel puţin în zilele de sărbătoare, celorlalte mijloace de transport obişnuite.
FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei
EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
Este unul din modurile prin care autorităţile locale încearcă să atragă turişti într-una din zonele pe cât de frumoase, pe atât de sărace ale judeţului.
Zonă defavorizată
În Brad, proiectul prin care se intenţionează promovarea turistică a zonei nu se bucură de succes deocamdată. Puţini sunt cei dispuşi să cheltuie suma de 5 lei sau 2,5 lei pentru copii pentru farmecul unei călătorii în vagoanele de epocă. „În ciuda preţului care nu este mare, interesul oamenilor pentru a se plimba cu mocăniţa este redus de lipsa posibilităţilor financiare“, a spus Georg Hocevar, administratorul Atelierelor Căii Ferate Înguste din Brad. Numărul turiştilor care ajung în această zonă este mic. În alte locuri unde mocăniţele circulă pe trasee turistice, cum este Moldoviţa din zona Bucovinei sau Vişeu de Sus din Maramureş, afluenţa de turişti este mult mai ridicată, de aceea astfel de acţiuni au un succes mai mare”, a mai spus Georg Hocevar.
LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei
În viitorul apropiat, zona ar putea deveni mai atractivă pentru vizitatori. Muzeul Aurul