În 1992 cancelarul german Helmut Kohl şi preşedintele francez François Mitterrand puneau bazele monedei euro, ei fiind principalii arhitecţi ai Tratatului de la Maastricht. Acum, la 20 de ani distanţă, viitorul monedei unice stă în mâinile liderilor celor două ţări. Se vor ridica Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel la înălţimea predeceserilor?
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, reprezentanţii celor mai mari economii europene, se vor întâlni marţi în cadrul unei reuniuni văzută de mulţi drept hotărâtoare pentru viitorul monedei euro.
Întâlnirea vine după cea mai agitată săptămână de la criza din toamna lui 2008 încoace, în care bursele din întreaga lume au scăzut violent, pentru ca ulterior să crească rapid şi să recupereze mare parte din pierderi. În ochii multor analişti miza întâlnirii este imensă: cei doi lideri vor fi nevoiţi să vină cu măsuri puternice pentru a pune capăt tensiunilor şi panicii care au ţinut în şah bursele în ultima perioadă.
Ministrul italian al economiei Giulio Tremonti se foloseşte de presiunea care planează asupra întâlnirii pentru a promova o idee respinsă cu îndârjire până acum de Germania: aceea a emisiunilor comune de obligaţiuni de către statele zonei euro. Obligaţiunile comune, un concept care a apărut încă de anul trecut, atunci când Grecia devenea prima ţară din zona euro care apela la susţinere externă, sunt considerate de Tremonti ca fiind "soluţia supremă" pentru depăşirea crizei. Acestea fac ca datoriile individuale ale guvernelor să devină o povară comună şi concretizează o uniune fiscală a statelor care folosesc euro, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
"Nu am fi ajuns aici dacă aveam obligaţiuni euro. Multe depind de alegerile care vor fi făcute în următoarele zile pentru Europa", a declarat Tremonti.
Ce au liderii pe agendă
Sarkozy şi Merkel vor