Pretul aurului a atins un nou nivel maxim istoric, in aceasta saptamana, depasind nivelul de 1.800 de dolari/uncie. In ciuda acestui pret, nu este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma cresterii pretului aurului, spun specialistii.
Doar in acest an, pretul aurului a castigat 30 la suta, iar, in ultimul deceniu, s-a majorat cu 400 la suta, ridicandu-se, evident, intrebarea: cat va mai continua sa creasca?
Din cauza prabusirii burselor din intreaga lume cu aproximativ 17 procente, in doar cateva zile, aurul a revenit in atentia investitorilor, in mod spectaculos, deoarece este considerat o investitie sigura pe timp de criza.
"Oameni care nici macar nu vorbeau de asa ceva, in urma cu sase luni, acum investesc sume uriase in aur", a declarat Frank Trotter, presedintele EverBank Direct din SUA, citat de Reuters.
Consultantii financiari sustin ca pretul aurului se va mai majora cu 20 - 25 la suta in acest an, prin urmare o investitie in acest moment se poate dovedi profitabila, in cele din urma.
"Motivele din spatele achizitiei de aur nu s-au schimbat. Singurul lucru care s-a schimbat este faptul ca, in prezent, motivul este mai puternic. Creditul guvernului SUA, care avea cel mai bun rating, a fost retrogradat, nu mai este la fel de sigur cum era inainte", a explicat William Rhind, manager al ETF Securities, care gestioneaza fonduri de schimb de 4,2 miliarde de dolari.
Potrivit spuselor sale, aurul nici macar nu este supraevaluat in acest moment, din moment ce, in 1980, a ajuns la nivelul de 873 de dolari/uncie. Daca ajustam pentru inflatie, echivalentul, azi, ar fi de 2.391 de dolari/uncie. Aceasta suma se apropie de nivelul estimat de JP Morgan Chase. Intr-o nota adresata clientilor, oficialii grupului financiar i-au anuntat ca pretul aurului pe piata spot ar putea ajunge la 2.500 de dolari, pan