Pentru fracţiuni de secundă, cei care se uită la scene foarte violente din desene animate pot suferi un stop cardiac, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti.
Desenele în care apar scene de violenţă au un efect puternic la nivel subliminal asupra celor care le urmăresc. „Happy Tree Friends”, desenul animat în care cei trei prieteni fericiţi se bat sau îşi scot intestinele şi ornează pomul de Crăciun, este unul dintre exemplele folosite de cercetătorii de la Laboratorul de Psihologie experimentală „Gh. Zapan”.
Mai exact, mai mulţi studenţi cu vârste între 18 şi 25 de ani au fost puşi să urmărească secvenţe din desenul animat amintit, dar şi secvenţe din clasicul „Stan şi Bran” în care aceştia se lovesc în cap cu nişte polonice.
„Problema se pune aşa: ambianţa e foarte frumoasă în „Happy Tree Friends”, ei sunt drăgălaşi, vorbim despre agresivitate encodată la nivel subliminal într-un mediu pozitiv. Dar semnalul a fost extrem de ridicat, acul de la poligraf a sărit de 30 de pixeli şi au înregistrat un scurt stop cardiac, tensiune oscilantă şi respiraţie cu oprire. E ca şi cum mergi pe stradă şi vezi un cadavru plin de sânge şi apare un stop cardio-respirator”, a explicat Mihaela Chraif.
Cât despre filmuleţul cu Stan şi Bran, cei care au participat la studiu au avut o reacţie normală. „La final i-am pus să completeze şi un chestionar cu două întrebări: cum vi s-a părut pe o scară de 1-9 agresivitatea în desene animate şi în film şi au notat că la Stan şi Bran agresivitatea era foarte mare, 8-9 şi la desene de 2 şi 3”, a mai completat profesoara.
CITIŢI ŞI: Ardeiul iute trezeşte simţurile şoferilor obosiţi. În loc de cafea sau energizant, alimentul recomandat la volan este banalul ardei
STUDIU 24 de ore de nesomn sunt echi