Bursa de la Frankfurt, cea mai puternică din Europa, punea punct joia trecută unei serii de 11 şedinţe în scădere, după anunţul unei stabilite întâlniri, la Paris, între cancelarul germen Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Totuşi, moneda euro rămâne în pericol de destabilizare ca urmare a cutremurului de pe pieţele financiare şi a temerii că principalele economii ale Europei, în special Italia şi Spania, vor fi atrase în vârtejul mortal al crizei. Dar revenirea uşoară a bursei de la Frankfurt (o creştere a DAX cu 3,28%) înseamnă prea puţin - de fapt înseamnă exact încrederea pe care pieţele o mai au în factorii de decizie politică.
Ca nişte atleţi leneşi, vârfurile politicii mondiale au rămas cu mult în urma crizei, dacă cumva se vor fi aliniat la start.
"Guvernele sunt pe cale să piardă bătălia cu pieţele", admite Mircea Geoană, preşedinte al Senatului României, fost ministru de externe, fost ambasador în SUA în vremea în care economia americană era robustă în ciuda atacurilor de la 11 septembrie 2001.
Într-un comentariu publicat la finele săptămânii trecute de cotidianul economic german Handelsblatt preluat de Deutsche Welle puternicul om de afaceri George Soros făcea un apel la ţările care au încă ratingul AAA să lanseze o emisiune de eurobonduri, altminteri, susţine el, mondeda euro nu poate fi salvată.
Poate este prea dramatic ceea ce spune Soros, un om care a câştigat bătălii financiare cu guvernele şi a doborât valute, dar "frica păzeşte bostănăria". Şi, deocamdată, nu există o altă voce puternică din zona politică care să spună: nu acesta este scenariul.
La Bucureşti, Guvernul a anunţat îngheţarea majorării unor pensii, îngheţarea salariilor aparatului bugetar pentru încă o perioadă şi continuarea blocării angajărilor în administraţie. Este cel mai evident semn că lucrurile nu merg deloc bine. Va urma o