Formaţia din Tulcea, formată din doamne de vârsta a treia de origine turcă, a impresionat publicul din Galaţi. Printre „soacre" s-a strecurat şi o noră. Geanbai Aygul, de 23 ani, care a luminat scena cu frumuseţea şi graţia ei.
În week-end-ul tocmai încheiat, gălăţenii au aflat că dansurile turceşti nu înseamnă doar belly-dance, adică dansul din buric. Ansamblul folcloric al comunităţii turceşti din Tulcea a prezentat, sâmbătă seară, la Festivalul Interetnic de la Galaţi, dansuri şi cântece populare deosebite.
Nu, dansului din buric!
„Dansul buricului este practicat doar în harem. Noi vrem să arătăm că există şi alte stiluri, mai săltăreţe, care, pe alocuri se aseamănă cu dansurile populare româneşti" , a spus Abdula Cader, una din membrele formaţiei înfiinţată în 2005.
CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO:
„Ne numim «soacrele» pentru că suntem mai în vârstă. Dar asta nu înseamnă că nu primim şi tineri", spune Memet Sabiş, fondatoarea grupului. Printre cele 11 femei din ansamblu se regăsesc şi două „nurori". Mândră de originea ei, Geanbai Aygul de 23 de ani îşi doreşte să arate tuturor frumuseţea dansului turc.
În Tulcea există 300 de familii de turci. Practică religia musulmană, se căsătoresc între ei şi-şi botează copiii cu nume tradiţionale.
Grecii, cu fuste
Membrii Ansamblul grecesc „Olympus" au schimbat două feluri de costume, specifice în două regiuni ale peninsulei elene - Creta şi Peloponez. Bărbaţii au purtat fuste scurte, a câte 400 de pliuri fiecare.
„Aceste pliuri reprezintă cei 400 de ani de robie sub jugul otoman", ne-a explicat Cristina Neacşu, una din membrele ansamblului constituit în 1993. Din grup fac parte tineri proveniţi din familii greceşti, din familii mixte, precum şi tineri filoeleni.
La festivalul Interetnic, organizat o dată l