Condimentele precum curcuma sau scorţişoara te pot proteja de afecţiunile cauzate de mâncărurile grase, susţin oamenii de ştiinţă. O echipă de cercetători de la Penn State University a descoperit un amestec de condimente antioxidante care pot reduce nivelul de stres pe care alimentele bogate în grăsimi îl exercită asupra inimii, informează Daily Mail.
În momentul în care mâncăm, organismul nostru foloseşte carbohidraţi pentru energie şi transformă caloriile rămase în trigliceride, adică grăsimi prezente în sânge.
"În mod normal, când mâncăm alimente bogate în grăsimi, sfârşim prin a avea nivele mari de trigliceride, un tip de grăsime care se găseşte în sânge. Dacă acest lucru se întâmplă prea frecvent sau dacă nivelurile de trigliceride sunt ridicate prea mult, riscul de producere a unei boli de inimă este ridicat", a declarat Sheila West, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au constatat că adăugarea de condimente alimentelor grase reduce numărul trigliceridelor cu 30%.
Oamenii de ştiinţă au folosit în prepararea alimentelor pe care le-au oferit participanţilor la studiu rozmarin, oregano,scorţişoară, curcuma, piper negru, praf de usturoi şi ardei.
"Am selectat aceste condimente deoarece ele au o puternică activitate antioxidantă care a fost dovedită în studiile anterioare realizate în laborator. Persoanele care au consumat alimente cu acest amestec de condimente au înregistrat o activitate antioxidantă în sânge care a crescut cu 13% şi un răspuns la insulină mai mic cu 20%", a precizat West.
Antioxidanţii din condimente sunt foarte importanţi în reducerea stresului oxidativ şi prin urmare şi a riscului de boli cronice, au precizat cercetătorii.
Condimentele precum curcuma sau scorţişoara te pot proteja de afecţiunile cauzate de mâncărurile grase, susţin oamenii de ştiinţă. O echipă de cercetători de la Penn State University