Cei mai norocoşi crescători de animale care au venit la târgul de la Zlatna şi-au vândut vacile cu 2.500 de lei. Majoritatea nu-şi permit să le mai ţină în gospodărie. Târgurile de animale seamănă mai degrabă cu o expoziţie în care unii cer şi nimeni nu dă niciun preţ.
Valea Ampoiului o fost dintodeauna o zonă recunoscută pentru creşterea animalelor, în special a bovinelor şi ovinelor. Puţinii crescători care se încumetă să mai ţină dobitoace prin bătătură spun că în urmă cu 20 de ani, aici nu era gospodar care să nu fi avut câteva vaci şi câte o turmă de oi, iar cei mai înstăriţi ţineau şi câte o pereche de boi, pe care-i foloseau la muncile câmpului şi la adusul lemnelor din pădure.
Efective în scădere
Din acele vremuri a rămas doar o palidă amintire. Satele din apropierea oraşului Zlatna, ca de altfet toate din zona munţilor Apuseni, se confruntă cu fenomenul depopulării: tinerii au ales viaţa de oraş sau au plecat să muncească pentru străini, cu gândul la un trai mai bun. Dintotdeauna, oamenii de pe valea Ampoiului şi-au vândut vitele de rasă comună ca să aibă din ce trăi. Acum, spun ei, nimeni nu mai e interesat de animalele lor.
Iosif Tibian din satul Pirita a venit la târgul nou înfiinţat de la Zlatna cu o vacă şi un viţel cu gândul că le va da la un preţ bun. Puterile l-au mai lăsat, iar tinerii au dat agricultura pe viaţa la oraş.
Click pe poze pentru galerie foto
„Vacile nu mai sunt preţuite cum au fost odată, preţul lor a luat-o la vale. La cât muncim până le creştem banii sunt puţini. Am avut mulţi târgoveţi la Joiana, că aşa o cheamă, care dă vreo 10 litri de lapte pe zi, s-au uitat, au întrebat şi s-au dus. Eu am cerut 20 de milioane de lei vechi, abia am primit 17 milioane. Sunt norocos că am dat-o“,spune Iosif Tibian, de 74 de ani, din satul Pirita. „Mai am una acasă, cu două nu mă mai descurc, nu mai sunt în pute