Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak se reia la Cairo, luni, 15 august. El este acuzat de corupţie, deturnare de fonduri publice şi de moartea manifestanţilor care i-au cerut demisia. Mubarak care riscă pedeapsa cu moartea respinge acuzaţiile care i se aduc. Cei doi fii, Alaa şi Gamal, sunt şi ei pe banca acuzaţilor.
Trimisul special RFI la Cairo, Léa-Lisa Westerhoff
Va fi Hosni Mubarak din nou în boxa acuzaţilor? La Cairo toată lumea îşi pune această întrebare, chiar dacă medicul fostului preşedinte al Egiptului a afirmat pe 13 august că Mubarak va fi în stare să compară în faţa instanţei.
Legea egipteană le impune de altfel foştilor conducători să se prezinte în persoană la procesul lor, mai puţin în caz de forţă majoră, cum ar fi o boală.
Cealaltă întrebare din acest foileton al Ramadanului este dacă mareşalul Tantaoui, şeful de facto al statului egiptean şi Omar Soliman, şeful securităţii vor veni să depună mărturie. Apărarea a cerut acest lucru. Egiptenii vor să audă ce au de zis aceste două personaje cheie ale regimului Mubarak. Îl vor susţine pe fostul conducător sau se vor delimita de el?
În orice caz, pentru statul egiptean, miza procesului fostului dictator Hosni Mubarak este importantă: cu acest proces inedit, statul îşi joacă credibilitatea nu doar în Egipt, ci şi pe scena internaţională. Procurorul are deci tot interesul ca procedura să fie ireproşabilă.
Între timp, procesul fostului ministru de Interne Habib El-Adli s-a reluat la Cairo, dar a fost amânat până pe 5 septembrie. Destul timp aşadar pentru a răspunde numeroaselor întrebări pe care le au avocaţii victimelor represiunii din Egipt.
Procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak se reia la Cairo, luni, 15 august. El este acuzat de corupţie, deturnare de fonduri publice şi de moartea manifestanţilor care i-au cerut demisia. Mubar