Foto: Thinkstock Sforăitul este un coşmar. Şi nu doar pentru partenerul de viaţă al sforăitorului. Nici persoana care sforăie nu doarme bine, pentru că somnul său este perturbat de propria respiraţie şuierătoare, greoaie, întreruptă uneori chiar şi zeci de secunde. Aşa se explică de ce persoana care sforăie acuză stări de somnolenţă în timpul zilei, nervozitate, epuizare fizică şi psihică, dureri de cap.
Deşi sforăitul este foarte frecvent, mulţi neglijează această problemă. Însă persoanele care sforăie ar trebui să ştie că, în timp, sunt atrase într-un cerc vicios. Cu cât sforăitul se agravează, cu atât creşte nevoia de aer... Cu cât efortul de a respira este mai mare, cu atât sforăitul este mai zgomotos... Şi tot aşa, iar pe zi ce trece, inima începe să obosească şi apar: hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac. Pentru a ieşi din acest cerc vicios, soluţia o reprezintă diagnosticarea precoce şi tratarea sforăitului. Şi nu în ultimă instanţă, măcar de dragul partenerului de viaţă ori pentru a-şi salva căsnicia, cel sau cea care sforăie ar face bine să se prezinte la medic.
Cauze
Sforăitul afectează în proporţie mai mare bărbaţii (aproximativ 60%), comparativ cu femeile (40%). Bărbaţii sunt predispuşi la sforăit din pricina conformaţiei feţei şi a faringelui, ei având o predispoziţie spre îngustarea căilor respiratorii. Femeile sunt protejate hormonal contra sforăitului până la vârsta menopauzei, după aceea fenomenul fiind des întâlnit şi la ele.
Profesor doctor Florin Mihălţan, şef de secţie la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", specialist în somnologie, precizează că sforăitul simplu, fără complicaţii, este generat de obicei de obstrucţie la nivelul căilor respiratorii, începând de la nas până la faringe. Vinovate sunt numeroase cauze obstructive din sfera ORL: polipi, deviaţii de sept, sinuzite, malformaţii ale