Viaţa căţeilor care, la graniţele României, caută stupefiante sau ţigări de contrabandă a fost dată peste cap de... examenele pe care stăpânii lor nu le-au luat. Vameşii care au picat testele pentru posturi au plecat, iar căţeilor rămaşi singuri şi trişti li se caută acum noi stăpâni cu grade, printre instructorii rămaşi. Viaţa căţeilor care, la graniţele României, caută stupefiante sau ţigări de contrabandă a fost dată peste cap de... examenele pe care stăpânii lor nu le-au luat. Vameşii care au picat testele pentru posturi au plecat, iar căţeilor rămaşi singuri şi trişti li se caută acum noi stăpâni cu grade, printre instructorii rămaşi.
A făcut echipă cu un vameş pe care l-a ascultat orbeşte şi de care s-a ataşat. Omul şi câinele îşi “vorbeau” din priviri, din gesturi numai de ei ştiute, exersate în sute de ore de antrenamente. Într-o simbioză perfectă, omul şi câinele au devenit prieteni. Împreună au prins traficanţi care voiau să treacă graniţa cu ţigări sau cu stupefiante. Frumoasa poveste a unora dintre aceste tandemuri şi-a scris, zilele trecute, ultimul capitol.
Vameşul a trebuit să-şi părăsească partenerul după ce a picat examenul la care l-au supus şefii lui, iar câinele a rămas, fără să înţeleagă de ce, singur şi trist. Acum, din cauza reorganizării gândite la Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), câinii au fost la un pas de a fi concediaţi. Salvarea patrupedelor care servesc patria ar putea fi dictată doar de sentimentele pe care acestea le vor nutri pentru noii stăpâni, vameşi rămaşi în funcţii. “Patrupedul este antrenat să răspundă la comenzi, nu la cuvintele unui singur om. Câinii despre care se spune că vor fi pensionaţi sunt mici şi pot fi preluaţi şi antrenaţi de alţi vameşi, iar unul, care e mai mare, va fi «recalificat ». Nici un căţel nu va fi pensionat din cauza plecării instructorilor”, ne-au dezvăluit surse din ANV.