Pentru prima dată de la izbucnirea crizei datoriilor de stat din zona euro, Germania nu mai exclude posibilitatea ca ţările din zona euro să emită obligaţiuni guvernamentale comune.
Măsura ar ajuta statele „ocolite" de investitori, care nu mai pot obţine finanţări decât la dobânzi foarte ridicate, să se împrumute mai ieftin. „Protejarea zonei euro şi a tuturor membrilor săi este prioritatea absolută pentru noi", a declarat o sursă din cadrul guvernului german pentru cotidianul „Welt am Sonntag". Obligaţiunile comune rămân o ultimă soluţie, însă nemţii se arată dispuşi să o ia în considerare.
Astfel, guvernele din zona euro ar urma să emită şi să vândă aceste obligaţiuni comune, care ar reuni câteva dintre cele ţările cu cele mai ridicate grade de risc financiar din lume (Grecia, Irlanda, Italia) şi câteva dintre cele mai sigure (Germania şi Franţa). Obligaţiunile guvernamentale emise de statul german reprezintă referinţa la nivelul Uniunii Europene, nemţii plătind cea mai scăzută dobândă pentru a se împrumuta. În prezent, randamentul obligaţiunilor guvernamentale germane cu scadenţa la 10 ani este situat la 2,35%, unul dintre cele mai scăzute din lume.
Liderii europeni se reunesc astăzi la un summit în Paris, unde cancelarul german Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, vor discuta şi despre obligaţiunile comune.