Un cercetător-asociat şi-a dat demisia după ce a constatat că Institutul Astronomic şi-a însuşit multe dintre articolele sale, finanţate de instituţii de cercetare din străinătate.
Institutul Astronomic Român (IAAR), ca toate cele aproximativ 60 de institute ale Academiei Române, primeşte un punctaj anual, bazat pe un raport de activitate. În cel pentru anul 2010, nouă dintre articolele prezentate ca fiind publicate sub egida IAAR sunt semnate de cercetătorul român Ovidiu Văduvescu şi scrise pentru instituţii de cercetare din străinătate.
Academia a punctat articole fără semnătura IAAR
"În calitate de cercetător asociat, am inclus afilierea IAAR sub numele meu doar acolo unde institutul a avut vreo legătură cu subiectul- material, logistic, ştiinţific - cum se procedează în toată lumea ştiinţifică", ne-a mărturisit Văduvescu, care acuză institutul de "furt" şi "plagiat".
Pe lângă cele nouă articole ale lui Ovidiu Văduvescu, cercetător la Grupul de Telescoape Isaac Newton (Insulele Canare), IAAR a inclus în acelaşi mod în raportul de activitate 15 articole ale unui alt cercetător-asociat, Cristina Popescu (cercetător român în Marea Britanie), şi trei articole semnate de Mirel Bîrlan (cercetător român în Franţa).
O treime din puncte, fără acoperire
Aceste 27 de articole au primit 270 de puncte, o treime din punctajul obţinut de Institut din partea Academiei pe baza raportului de activitate, postat chiar pe pagina de internet a IAAR, www.astro.ro. Adevăratele institute şi unităţi de cercetare pentru care au fost scrise cele 27 de lucrări pot fi verificate în baza de date a universităţii Harvard, Astrophysics Data System (ADS).
EVZ a verificat câteva dintre lucrările incriminate şi a relizat că aceste articole nu au fost semnate cu afilierea la IAAR. Cercetătorii numiţi au publicat şi alte a